S'estan mostrant 10 notícies (1-10) de 12
12

13/10/2015 -

PRINCIPALS REPTES DE DESENVOLUPAMENT CAP A LA CIUTAT, UTILITZANT LA CREATIVITAT COM A CONDUCTOR DE
 01/08/2015 -

La documentació que s'ha preparat de la candidatura 2015 de Vic-Osona per entrar a formar part de la xarxa de ciutats creatives de gastronomia de UNESCO, s'ha enviat a la seu de UNESCO a Paris aquest mes de juliol.
Ara cal esperar la deliberació de UNESCO a finals d'aquest novembre
 02/03/2015 -

El ple de l’Ajuntament de Vic, va donar un ampli suport a la nova candidatura de ciutat Unesco de la Gastronomia per aquest 2015, que impulsen vuit entitats: el Consell Empresarial d’Osona, la Delegació d’Osona de la Cambra de Comerç, la Federació Catalana d’Indústries de la Carn, la Fundació Dr.Trueta, el Gremi d’Hostaleria d’Osona, el Museu Episcopal de Vic, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i Vic Comerç.

La iniciativa es va presentar via moció, a través de l’equip de govern, i va ser defensada per Joan Naudó, president del Gremi d’Hostaleria d’Osona i Responsable de la Candidatura, en nom de totes les entitats i associacions implicades. La proposta va rebre el suport de 16 dels 21 regidors del consistori: ERC, CiU, SI, els regidors no adscrits Marta Riera i Josep Anglada i PxC. PSC i ICV es van abstenir i la CUP hi va votar en contra.

La moció, tal com va argumentar Naudó, donaria visibilitat internacional, reconeixement i prestigi a la ciutat, potenciaria el comerç de productes alimentaris i facilitaria el contacte amb d’altres ciutats de la xarxa de ciutats Unesco, entre d’altres avantatges. Per tot plegat, i atenent les recomanacions de la pròpia Unesco, aquest grup d’entitats té la intenció de presentar una altra cop la candidatura a París per tal de poder entrar a la convocatòria de noves Ciutats membres de la xarxa UNESCO del 2015.
 09/07/2014 -

Nota de premsa de la presentació de la candidatura a l'ajuntament de Barcelona i el suport del seu Alcalde al projecte de Vic-Osona Ciutat Creativa de Gastronomia per UNESCO

Click here document PDF
 23/06/2014 -

VIC-OSONA, REBEN LA VISITA D’UNA DELEGACIÓ DE CONGRESSISTES DINS EL PROGRAMA DEL 3er CONGRÉS INTERNACIONAL DE LA CATEDRA UNESCO “Cultura, Turisme i desenvolupament”
Aquest dijous dia 19, una delegació formada per 23 congressistes han fet una visita a Vic-Osona, aquest acte, forma part, de la promoció de la candidatura de ciutats creatives de UNESCO en Gastronomia en la que Vic-Osona es troba immersa.
El 3er Congrés Internacional de la xarxa UNITWIN de la Càtedra UNESCO "Cultura, Turisme, Desenvolupament" està centrat en Turisme i Patrimoni Gastronòmic : Paisatges Culturals , Gastroregions i Turisme Gastronòmic i se celebra entre el dies 16 i 20 juny de 2014 a Barcelona (Catalunya) .
La UNESCO ha contribuït a valoritzar el patrimoni gastronòmic mitjançant la promoció del valor universal excepcional dels paisatges culturals inscrits a la Llista del Patrimoni Mundial, bona de parts d'ells paisatges productius; manifestacions i expressions culinàries i alimentàries tradicionals en la Llista del Patrimoni Cultural Immaterial; així com la categoria de gastronomia a la xarxa de Ciutats Creatives.
Programa de la visita a Vic-Osona
A les 10’45h arribada a Vic
A les 11’00h rebuda oficial a Vic i visita guiada al casc antic per les guies de l’oficina de turisme de Vic: Catedral i pintures de Sert, Plaça Major, casc medieval, temple romà...
12’15h visita a l’antiga casa Riera Ordeix i tast de Llonganissa
13’30h Tast guiat de productes artesans de Vic-Osona als jardins del restaurant la Ferreria de Tona
14’00h Dinar de cuina representativa d’Osona a càrrec de cuiners membres del Gremi d’Hostaleria d’Osona
 16/05/2014 -

Click here document
 25/03/2014 -

Recull de les principals accions i activitats portades a terme des del començament de la Postulació

Memoràndum d’accions
 12/03/2014 -

L'Organització de Nacions Unides per la educació, la ciència i la cultura, promou des de fa uns anys un nou concepte de cultura, la cultura creativa. Per estructurar la indústria creativa es va crear l’any 2005 una xarxa de ciutats creatives arreu del món.
La xarxa de ciutats creatives posa en contacte a ciutats d’arreu del planeta, de tal manera que puguin compartir coneixements, saber fer, experiències, habilitats directives i tecnologia.
Totes les ciutats creatives, engloben el seu territori natural d’Inter actuació econòmica i/o administrativa. En el nostre cas la comarca, Osona.
La xarxa de ciutats creatives promouen l’anomenat turisme creatiu com una nova generació de turisme que implica una major interacció social , major participació del visitant en el lloc visitat, amb la cultura d’aquest lloc i una relació més directa amb les persones que hi viuen. El turisme creatiu representa el tercer graó després del turisme de platja “ sol i relax “ el turisme cultural “ museus i centres culturals “ on la cultura, la diversió, la història i la realitat social es confonen amb la vida quotidiana de la ciutat, amb la finalitat d’aconseguir que el visitant conegui la realitat cultural i social, el tarannà i el caràcter específic del territori.
En la Catalunya interior, en contrades com la Plana de Vic, s’hi ha desenvolupat històricament una gastronomia que harmonitza perfectament, la cuina i les noves tècniques d’elaboració i cocció, amb la tradicionalitat pròpia del territori, un clar exemple és la elaboració dels derivats del porc, que encara perduren hores d’ara, com la llonganissa o la botifarra catalana. La llonganissa de Vic s'esmenta per primera vegada en un document del segle XIV que es troba a l'Arxiu Episcopal de Vic.
La ciutat de Vic i per extensió la comarca d’Osona, és un territori amb una tradició gastronòmica coneguda arreu, la nostre cuina i els productes autòctons en són un clar referent.
Vic -Osona compte també amb un gran patrimoni cultural (segon graó turístic, com dèiem) , si el sumem al turisme creatiu (tercer graó turístic), pot aportar un gran valor afegit al PIB de la comarca.
MEMÒRIA EXPLICATIVA DEL PROCÉS
L'any 2010, el Gremi d'Hostaleria d'Osona porta a terme un primer estudi de sondeig, que un cop analitzat per UNESCO i d'altres assessors vinculats a aquesta entitat, es va comprovar que els actius de la nostra ciutat i comarca, en termes de gastronomia, industria agroalimentària, pagesia, empreses alimentaries, distribució, venda, hoteleria i restauració, eren prou evidents i que era possible posar-los en valor a nivell internacional.
El juny de 2011 l'Ajuntament de Vic, tal com requereix la UNESCO, formalitza oficialment la postulació de la ciutat. A partir de les hores, es posa en marxa l’equip que ha de treballar per assolir la preuada nominació.
L'any 2012 va ser d'impàs degut a l'aturada temporal de projectes de la UNESCO. El motiu: l'acceptació de Palestina com a estat membre de la UNESCO i el rebuig i boicot econòmic, portat a terme per EEUU i Israel.
L'activitat, la confecció de la documentació necessària i els suports envers la candidatura, però, no varen parar. Durant aquest any es varen tenir contactes amb diverses de les Ciutats Creatives en Gastronomia de la xarxa.
A mitjans de 2013, ja se'ns va informar oficiosament que UNESCO reprendria els projectes. Però la confirmació oficial no va arribar fins la visita que es va mantenir a la seu de la UNESCO a Paris, el mes de Juliol/13, amb el responsable del projecte de CIUTATS CREATIVES UNESCO, Sr. Mauro Rossi.
Amb el document final de candidatura que requereix UNESCO acabat, aquest mes de març hem portat a terme la presentació oficial de la candidatura a la seu de UNESCO a París. La resolució i designació està prevista per a finals d’any.
 10/03/2014 -

Aquest dilluns 10 de març, s'ha presentat a la seu de UNESCO a París, la documentació de la "Candidatura de Vic-Osona, Ciutat UNESCO de Gastronomia". El responsable de Ciutats Creatives de UNESCO, Sr. Mauro Rosi, ha rebut de mans del responsable de la candidatura, Sr. Joan Naudó i de la 1era tinent d’alcalde de Vic, la Sra. Anna Erra, el document final de la candidatura de Vic, ciutat UNESCO de Gastronomia.
A la delegació vigatana que s’ha desplaçat a París, els ha acompanyat la delegada del Govern de Catalunya a França, Sra. Maryse Olivé i el Delegat Permanent Adjunt d’Espanya davant UNESCO, el Sr. José Antonio de Ory.
Amb aquesta presentació oficial, s’entra a la fase final de la candidatura, a l’espera de la resolució per part de UNESCO, prevista per a finals d’any.
 20/02/2014 -

El Gremi d’Hostaleria d’Osona ha presentat la “Candidatura de Vic-Osona, Ciutat UNESCO de Gastronomia” al Saló Internacional de Turisme de Catalunya (SITC).